stat4u

Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

komputer się nie włącza po zmianie pamięci RAM


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1
OFFLINE   peter179

peter179

    White Member

  • Użytkownik
  • ID:
    15784

  • Postów:
    10

  • Dołączył:
    03-05-2008



Reputacja: 0
Neutralna
witam wszystkich,mam problem ponieważ zakupiłem ram do mojego kompa kości kingstone dwa razy po 2gb,włozyłem je do kompa i nic wiatrak kreci i na tym koniec,teraz używam kości goodram 1,5gb myslałem że płyta głowna nie obsługuje takiej pamieci,ale płyta ma takie parametry
Chipset

. Intel® 945P chipset

- Supports FSB 800/ 1066 MHz.

- Supports DDRII 533/667 memory interface.

- Supports PCI Express x 16 graphics interface.

. Intel® ICH7R chipset

- Hi-Speed USB (USB2.0) controller, 480Mb/sec, up to 8 ports.

- 4 Serial ATAII ports with transfer rate up to 3 Gb/s.

- 1 channel Ultra ATA 100 bus Master IDE controller.

- PCI Master v2.3, I/O APIC.

- ACPI 2.0 Compliant.

- SATAII RAID 0, RAID 1 and Matrix RAID.

- Integrated AHCI controller.



Main Memory

. Supports four DDR2 SDRAM memory modules.

. Supports up to 4GB memory size.

. Supports Dual channel DDR2.



Slots

. One PCI Express x16 slot (supports PCI Express Bus specification v1.0a compliant).

. One PCI Express x1 slot

. Two 32-bit v2.3 Master PCI bus slots (support 3.3v/5v PCI bus interface).

- The first PCI slot (PCI2, in green color) supports 3 master devices.



On-Board IDE

. One Ultra DMA 66/100 IDE controllers integrated in ICH7R.

- Supports PIO, Bus Master operation modes.

- Can connect up to Two Ultra ATA drives.

. SATA2 controller integrated in ICH7R.

- Up to 3.0 Gb/s transfer rate.

- Can connect up to four SATA2 devices.



On-Board Peripherals

. On-Board Peripherals include:

- 1 floppy port supports 1 FDD with 360K, 720K, 1.2M, 1.44M and 2.88Mbytes

- 1 serial port

- 1 parallel port supports SPP/EPP/ECP mode

- 8 USB 2.0 / 1.1 ports (Rear*4 / Front*4)

- 1 RJ45 connector

- 1 Rear 1394 port (6 Pins) / 1 Front 1394 port

- 1 Coaxial SPDIF-Out / SPDIF-In

- 1 MIC-In

- 4 Line-Out

- 1 Line-In
i teraz juz nie mam pojęcia co jest nie tak,prosił bym o jakiekolwiek podpowiedzi za które z góry dziękuję.pozdrowienia dla was.
  • 0

#2
Guest_Morpheus_*

Guest_Morpheus_*
  • Gość
  • ID:
    0

  • Postów:
    0

  • Dołączył:
    01-01-1970



Witam
A jakie parametry RAM'u ? Może tu jest pies pogrzebany ? Płyta teoretycznie obsługuje 4GB ramu ,ale ... spróbuj odpalić kompa na 1 kośći 2GB ,a potem na starej 1,5 + nowa 2 ,zobaczymy jakie będą efekty
pozdrawiam
  • 0

#3
OFFLINE   peter179

peter179

    White Member

  • Topic Starter
  • Użytkownik
  • ID:
    15784

  • Postów:
    10

  • Dołączył:
    03-05-2008



Reputacja: 0
Neutralna
a może czeba zmienić napiecie w biosie ponieważ stary ram ma 2.0V,a nowy 1.8V
  • 0

#4
Guest_Morpheus_*

Guest_Morpheus_*
  • Gość
  • ID:
    0

  • Postów:
    0

  • Dołączył:
    01-01-1970



Witam
Właśnie dlatego pisałem o parametrach ramu...
pozdrawiam
  • 0

#5
OFFLINE   peter179

peter179

    White Member

  • Topic Starter
  • Użytkownik
  • ID:
    15784

  • Postów:
    10

  • Dołączył:
    03-05-2008



Reputacja: 0
Neutralna
witam,dzieki za zainteresowanie się moim problemem
MPN KTH-MLG4SR/4G
Technology DDR2 RAM
ECC / Registered ECC Registered
Capacity 2 x 2 GB
Bus Clock 400 MHz
UPC 0740617081886
PC2-3200
  • 0

#6
Guest_Morpheus_*

Guest_Morpheus_*
  • Gość
  • ID:
    0

  • Postów:
    0

  • Dołączył:
    01-01-1970



Witam
Kurde ,teoretycznie powinno działać ,powiedz mi tylko jeszcze co się dzieje jak włączysz kompa ,są jakieś piski czy po prostu cisza i nie włącza się .Przestaw to napięcie.
pozdrawiam
  • 0

#7
OFFLINE   peter179

peter179

    White Member

  • Topic Starter
  • Użytkownik
  • ID:
    15784

  • Postów:
    10

  • Dołączył:
    03-05-2008



Reputacja: 0
Neutralna
jak go włacze to chodzi wiatrak i słychac sygnał coś,jak piszczenie.pozdrawiam
  • 0

#8
Guest_Morpheus_*

Guest_Morpheus_*
  • Gość
  • ID:
    0

  • Postów:
    0

  • Dołączył:
    01-01-1970



Witam
Jeżeli masz bios Award i masz jeden długi pisk to błąd pamięci ,czyli coś z nią nie tak ,ale co to nie mam pojęcia .Spróbuj jeszcze z tym napięciem
pozdrawiam
  • 0

#9
OFFLINE   pucoas

pucoas

    White Member

  • Użytkownik
  • ID:
    16780

  • Postów:
    22

  • Dołączył:
    14-05-2008



  • Płeć:Mężczyzna

  • Kraj:
Reputacja: 1
Neutralna
Ale czemu predkosc to PCII 3200? To nie sa czasami kosci DDR o taktowaniu 400MHz? Wlasnie patrze w necie i tylko to jest DDR. W ogole pamieci dochodza do slotu? Bo nawet jakby byl ram uszkodzony (w co watpie) to raczej komp by odpalil. Daj parametry kosci sprawnych
  • 0

#10
Guest_Morpheus_*

Guest_Morpheus_*
  • Gość
  • ID:
    0

  • Postów:
    0

  • Dołączył:
    01-01-1970



Ale czemu predkosc to PCII 3200? To nie sa czasami kosci DDR o taktowaniu 400MHz? Wlasnie patrze w necie i tylko to jest DDR. W ogole pamieci dochodza do slotu? Bo nawet jakby byl ram uszkodzony (w co watpie) to raczej komp by odpalil. Daj parametry kosci sprawnych

Witam
Jest coś takiego jak PC23200 :
Nazwa chipa Zegar Cykl zegara Taktowanie szyny Transfer danych Nazwa modułu Transfer szczytowy
DDR2-400 100 MHz 10 ns 200 MHz 400 mln/s PC2-3200 3200 MB/s

Różnica międz DDR a DDR2 to właśnie między innymi to co napisał @peter179. Moduły zasilane są napięciem 1,8 V, zamiast 2,5 V.
Z tego co ja się spotkałem to ,komp z uszkodzoną pamięcią się nie włączy ,wyda tylko różną ilość pisków w zależności od wersji biosu
pozdrawiam
  • 0




Pliki hostujemy na Rapidshare, Speedyshare, Sendspace, Hotfile, Depositfiles, Bitshare i innych. Na forum ViperSat nie wolno uploadować nielegalnych plików jak seriale, cracki, NOCD czy keygeny.