stat4u

Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

FAQ - DBOX


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1
OFFLINE   Rewik

Rewik

    U?ytkownik

  • Użytkownik
  • ID:
    202741

  • Postów:
    14

  • Dołączył:
    30-06-2007



Reputacja: 10
Dobra
Bardzo dok?adny opis montarzu czytnika kart MMC/SD do DBOX`a SAGEM .
Troch? wi?cej roboty ni? w Nokii ale opis jest przej?ysty i dok?adny (fotografie)

Do pobrania na UPLOUD

Wiele ciekawostek technicznych zwi?zanych z DBOX2 b?d? sukcesywnie umieszcza? w tym temacie a i równiesz zapraszam na moj? stron? - link jest w podpisie
  • 0

#2
OFFLINE   Rewik

Rewik

    U?ytkownik

  • Topic Starter
  • Użytkownik
  • ID:
    202741

  • Postów:
    14

  • Dołączył:
    30-06-2007



Reputacja: 10
Dobra
ma?y skrypcik Kolegi Merle do podgl?du uprawnie? karty C+ w DBOX2

Opis instalacji w archiwum

Do pobrania na UPLOUD
  • 0

#3
OFFLINE   Rewik

Rewik

    U?ytkownik

  • Topic Starter
  • Użytkownik
  • ID:
    202741

  • Postów:
    14

  • Dołączył:
    30-06-2007



Reputacja: 10
Dobra
By tunerek nie wiesza? si? co pewien czas lub restartowa? proponuj? zamontowa? ma?e radiatorki na obie AVIE i Motoroll? nadaj? si? do tego radiatory ze starych p?yt g?ównych komputerów a by dope?ni? dzie?a proponuj? jeszcze za?o?y? w?tylatorek od procesora (np Pentium1) najlepiej zasili? owy wiatraczek z p?yty g?. DBOX`a .

Schemat uk?adziku przy??czenia wiatraczka znajdziecie na UPLOUDZIE
  • 0

#4
OFFLINE   Rewik

Rewik

    U?ytkownik

  • Topic Starter
  • Użytkownik
  • ID:
    202741

  • Postów:
    14

  • Dołączył:
    30-06-2007



Reputacja: 10
Dobra
Przepraszam ?e post pod postem ale sprawa WA?NA widz? w sieci ?e , od k?d s? upa?y to problem ch?odzenia tunka jest na topie wi?c polecam ten opis nie tylko do DBOX2 ale do ka?dego tunerka ka?dy nawet amator powinien sobie poradzi? . A jak nie to s?u?? pomoc? .
  • 0

#5
Guest_edek78_*

Guest_edek78_*
  • Gość
  • ID:
    0

  • Postów:
    0

  • Dołączył:
    01-01-1970



1.Pobieramy program dvbedit
<<Tutaj>>
2.Rozpakowujemy program dvb
3.Uruchamiamy program dvb
4.Je?eli pojawia sie z napisem Program wykona? nieprawid?ow? operacje...
nale?y próbowa? wy??czyc antywirusa i firewalla
5.????czymy tuner d-box1 z komputerem kablem crosowym/takim jak do
Phila 3010, nie myli? z przewodem do phila 6010/
6.W File w Proference wybieramy port COM i Speed /musi byc zgodny z naszym
d-box1/
Ustawiamy w dvb na 38400
Wchodzimy do menu tunera i dalej 9, A, 6 i tu ustawiamy tak?e 38400
7.Uruchamiamy d-box1, czekamy a? uruchomi sie na jakim? programie
8.Klikamy na File, Open, wybieramy plik z programami
9.Klikamy na okienko Send settings /ze strza?k? w dó?/ i czekamy a? za?aduj?
sie nam programy!
10. Po za?adowaniu programów wy??czamy tuner z kontaktu, pod??czamy antene i ...ogladamy!
  • 0

#6
Guest_edek78_*

Guest_edek78_*
  • Gość
  • ID:
    0

  • Postów:
    0

  • Dołączył:
    01-01-1970



Nowoczesny tuner digitalnej telewizji satelitarnej D-BOX II produkuj? trzy znane firmy:
PHILIPS:

D-BOX II PHILIPS produkowany jest w jednej wersji,
jego produkcja rozpocze?a si? pó?niej ni? noki i dlatego ma nowocze?niejsz? elektronik? !!!
Jednak pracuj?c pod linuxem polecenia pilota s? cz?sto zbyt szybkie lub b??dne.
Tylko PHILIPS
produkuje jedn? wersj? D-BOX II
zawsze z dwoma - FLASH Intel i AVIA 600 ! ! !
----------------------------------------------------------------------------------
NOKIA:

D-BOX II NOKIA produkowany jest w kilku wersjach,
nieznaczne ró?nice spowodowane s? zastosowaniem ró?nych typów AVIA oraz FLASH,
w noki najcz?sciej spotykamy AVIA 500, bardzo rzadko AVIA 600 (jest ich bardzo ma?o)
je?li chodzi o FLASH to w ka?dym modelu NOKIA s? dwie sztuki:
2x FLASH Intel:

2x FLASH AMD:


SAGEM:


D-BOX II SAGEM produkowany jest w kilku wersjach,
nieznaczne ró?nice spowodowane s? zastosowaniem ró?nych typów AVIA oraz FLASH,
je?li chodzi o flash to modele SAGEM budowane s? z dwoma Flash Intel lub AMD
oraz jako wersja z jednym FLASH INTEL - spotykana tylko w Sagemach !
Procesor Motorola 66MHz

1x lub 2x flash Intel razem 8 MB
albo 2x flash AMD razem 8 MB

ponadto 32 MB pami?ci RAM
  • 0

#7
OFFLINE   seba1367304672

seba1367304672

    U?ytkownik

  • Użytkownik
  • ID:
    204577

  • Postów:
    4

  • Dołączył:
    16-01-2008



Reputacja: 10
Dobra
A tu instrukcja monta?u multicama z czytnikiem kart SD/MMC do tunera nokia dbox2 wraz z krótk? instrukcj? uruchomienia karty sd na enigmie PB.

instrukcja
  • 0

#8
OFFLINE   seba1367304672

seba1367304672

    U?ytkownik

  • Użytkownik
  • ID:
    204577

  • Postów:
    4

  • Dołączył:
    16-01-2008



Reputacja: 10
Dobra
A tutaj dodatkowo jak wygl?daj? owe tunerki

Nokia

Dodany obrazek


Philips

Dodany obrazek


Sagem

Dodany obrazek
  • 0

#9
OFFLINE   seba1367304672

seba1367304672

    U?ytkownik

  • Użytkownik
  • ID:
    204577

  • Postów:
    4

  • Dołączył:
    16-01-2008



Reputacja: 10
Dobra
Ch?odzenie ma na celu wyeliminowanie tzw. "?wierkania ", które dotyczy g?ównie tunerów sagem.
Na starych image na kernelu 2.4.3.2 dzia?a plugin enxreset, który resetuje ENX'a i pozwala na dalszy normalny odbiór TV bez konieczno?ci restartu.

Dla przyk?adu IMAGE
które ma zaimpletowany ju? plugin enxreset (odpalany spod niebieskiego.

Obecnie s? image teamu GLJ, które rzekomo maj? plugin autoenxreset. Jest tam mo?liwo?? ustawienia aby plugin odpala? si? np co 5s (powoduje to jednak chwilowe zamra?anie obrazu). Druga mo?liwo?? bazuje na avia_check, która ma za zadanie sprawdzanie dekodowanie klatek video i w razie problemów odpala plugin automatycznie.
O ile pierwszy sposób dzia?a (ale zamra?a obraz) o tyle z drugim niestety s? problemy (szeroko opisywane na niemieckich forach.
  • 0

#10
Guest_edek78_*

Guest_edek78_*
  • Gość
  • ID:
    0

  • Postów:
    0

  • Dołączył:
    01-01-1970



Przede wszystkim musimy mie? po??czenie sieciowe z Dboxem.
W Dboxie naciskamy klawisz "Dbox" nast?pnie idziemy na "Einstellungen "-->"Netzwerk"-->"IP Adresse" i wpisujemy np. 192.168.1.23 i przechodzimy na "Einstellungen jetzt speichern" W PC w ustawieniach karty sieciowej (je?li jest to karta 10/100 Mbit) wybieramy pr?dko?? transmisji "10 Half Mode" oraz ustawiamy sta?y IP Adres na 192.168.1.22 , Maska 255.255.255.0 (Uwaga nie na wszystkich kartach sieciowych 10/100 Mbit mo?na uzyska? po??czenie z Boxem, w tym przypadku musimy sobie za?atwi? "czysta" 10 Mbit kart? albo u?ywa? Huba 10 Mbit . ??czymy wszystko sieciowym kablem "krzy?owym "RJ 45 (Przy u?yciu Huba "zwyk?ym kablem "Crosover")
W celu sprawdzenia po??czenia u?ywamy FTP Clienta np. .Total Commander. W ustawieniach serwera wpisujemy adres Dboxa(192.168.1.23) ,
U?ytkownik : root
Has?o : dbox2
Je?eli wszystko jest dobrze ustawione po po??czeniu powinni?my "wy?adowa? w Dboxie "
Teraz bierzemy image i zmieniamy jego nazw? na "mtd3.img"
A nast?pnie kopiujemy go do katalogu "tmp" W Dboxie.
W boxie naciskamy klawisz "Dbox" i przechodzimy na "Service"-->Software - Aktualisierung-->Experten-Funktionen-->Einzelne Patition Einspielen-->Flash without bootloader wybieramy plik mtd3.img(ten co wcze?niej wgrali?my do Dboxa) i naciskamy OK i czekamy a? zniknie okno z napisem "Flash schreiben" i je?eli box sam nie wystartuje od nowa wy??czamy z pr?du , w??czamy ponownie i cieszymy si? nowym imagem w Dboxie .




WGRYWANIE IMAGE ZA POMOC? DBOX II BOOT-MANAGER BY ADA?13

Hardware: Sieciowka 10Mbit, Nullmodem kabel ,Crossover kabel RJ-45


Przyklad: Nokia dbox2 SAT
Image: 2xI tzn: 2xIntel lub 2xAMD chip na plycie.
Dodany obrazek
Ustawianie PC:

Zainstalowalismy karte sieciowa 10MBit, mozna uzyc 10/100Mbit ale beda problemy.
Dodany obrazek
Ustawienia karty:

Karta powinnna pracowac w modusie Half-Duplex.
Dodany obrazek
Ustawianie IP:

W systemie ustawiamy stala IP dla naszej karty sieciowej.
Dodany obrazek
Przeprowadz instalacje DBOX II Boot-Manager i zaloz katalog dbox2 na HDD!!!!!!!

Podlacz kable z Dbox2 : siec i nullmodem , wystartuj DBOX II Boot-Manager.
Dodany obrazek
Settings:

RARP-Server starten: wybieramy nasza karte sieciowa 10Mbit.
Com-Port Öffnen:wybieramy com port i szybkosc 9600.
BootP/TFTP-Server starten: Tak(jak bedzie wylaczony, to program to sam ustawi).
NFS-Server starten:Tak, i podajemy katalog ktory zalozylismy na naszym HDD (zapomniales o tym, bedzie caly czas ci wywalal BLAD).

Przechodzimy w zakladke Utilitis:IMAGE FLASHEN
Dodany obrazek

Wybieram image ktora chce wgrac, w naszym wypadku: Sportster_200512_6_20051203_S_2xI
Dodany obrazek
Potwierdzasz :oK

Zalacz Dbox2 do pradu!!!!!!!!!!!!!!!
Dodany obrazek

Na ekranie pojawi ci sie COM-Terminal(podglad) i widzisz co Boot-Manager robi.
Caly proces trwa 3 minuty, po zakonczeniu pojawi sie okno ze ukonczyl prace.
Klikamy na OK.
Odlacz box od pradu, i podlacz ponownie , w tym momencie startuje juz nowe IMAGE.


teksty u?yte w Faq nie s? mojego autorstwa
  • 0

#11
OFFLINE   oli1367304738

oli1367304738

    U?ytkownik

  • Użytkownik
  • ID:
    207195

  • Postów:
    3

  • Dołączył:
    25-12-2009



Reputacja: 10
Dobra
czy moze ktos odswiezyc linki
wiem ze dbox to prawie zabytek w erze DM 8000
ale nie kazdego stac na takiego mercedesa .
  • 0

#12
OFFLINE   gremasz

gremasz

    U?ytkownik

  • Użytkownik
  • ID:
    213038

  • Postów:
    2

  • Dołączył:
    26-10-2010



Reputacja: 10
Dobra

Witaj kolego, mam pytanie: Czy moge moja karte (legalna) od Cyfry wsadzic do dboxa2 od Nokii 2xIntel i ogladac programy? Jesli tak, to jak to zrobic? Pomozesz? Pozdrawiam
  • 0




Pliki hostujemy na Rapidshare, Speedyshare, Sendspace, Hotfile, Depositfiles, Bitshare i innych. Na forum ViperSat nie wolno uploadować nielegalnych plików jak seriale, cracki, NOCD czy keygeny.